forbud mot oljefyr med fossilt brensel fra 2020 

- Fra 01.01.20 er det ikke lenger lov å bruke olje eller parafin til oppvarming av boliger i Norge.

Heldigvis finnes det flere alternativ som vil være svært gode erstattere for den gamle oljefyren, som både er miljøvennlig og som vil gi deg betydelig lavere kostnader til oppvarming og varmtvann.

Oljefyr en soleklar miljøversting

Som privatperson er fyring med fossil olje noe av det mest klimaskadelige du kan gjøre. For hver liter fyringsolje du bruker så slippes det ut 2,75kg klimagasser, altså kan de årlige klimagassene som oljefyren din slipper ut tilsvare flere år med bilkjøring!

Få opptil kr 40 000 i støtte fra Enova og 80% lavere kostnader til oppvarming frem til 1 juni 2019

Bytter du til varmepumpe kan du spare opptil 80% på kostnader til oppvarming dersom man sammenligner kostnader ved en oljefyr. altså blir ikke energien boligen bruker bare mer miljøvennlig men den blir også mye billigere. 

Dersom du bytter du til en fornybar varmeløsning som Enova støtter kan du få støtte til en del av beløpet utskiftningen vil koste deg. Ved anskaffelse av væske til vann varmepumpe (bergvarme) kan du få opptil 40 000 kr i støtte og bytter du til en luft til vann varmepumpe kan du få opptil 30 000 kr i støtte.

Bytt ut oljefyr med luft til vann varmepumpe eller bergvarme

Det finnes mange miljøvennlige alternativer du kan bytte til og den aller beste løsningen er bergvarmepumpe - men kanskje bor du på et sted der det ikke lar seg gjøre å grave eller borre for bergvarme. Et veldig godt alternativ er da en luft til vann varmepumpe.

Om luft til vann varmepumpe

En riktig dimensjonert luft til vann varmepumpe vil dekke hele boligens energibehov og vil gi deg betraktelig lavere kostnader til oppvarming sammenlignet med oljefyr.

En luft til vann varmepumpe henter varmeenergi fra luft utendørs og varmer så opp rom og tappevann innendørs. Anlegget består av en utedel og en innedel som overfører varmeenergi til det vannbårne varmesystemet og bereder. 

FORDELER MED LUFT TIL VANN VARMEPUMPE  

 • Enkel og rask installasjon
 • Perfekt som erstatter i boliger med oljefyring der det finnes et vannbårent distribusjonssystem
 • Varmekilden (luften utendørs) er alltid tilgjengelig
 • Store besparelser
 • En rimeligere investering enn væske-vann da det ikke er noen borekostnader
 • Høy komfort og meget god varmefordeling som gir et godt inneklima med jevn innetemperatur
 • Tar mindre plass som gir økt P-rom areal som kan føre til økt verdi på boligen din

Om bergvarmepumpe

Det aller beste alternativet dersom du skal bytte fra oljefyr til en annen varmeløsning er en bergvarmepumpe, også kalt en væske-vann varmepumpe. Ved å bore alt fra 70-300 meter ned i berggrunnen på tomten din får varmepumpen tilgang til energi som ligger lagret i fjellet. En bergvarmepumpe kan også hente ut varme via nedgravde slanger i jorden eller som er senket ned på sjøbunn.

FORDELER MED BERGVARMEPUMPE

 • I de fleste tilfeller kan bergvarmepumpen kobles på det samme oppvarmingsanlegget som er blitt brukt til oljefyren
 • Lang levetid (Opptil 20 år)
 • Genererer opptil fem ganger så mye energi som det kreves å drive den
 • Kan redusere energiforbruket opptil 80%
 • Både varmer og kjøler

Få støtte fra Enova før det er for sent 

Har boligen din oljefyr kan du få et fast beløp på kr 5 000 for å fjerne oljetank og oljefyren dersom du gjør det innen 31 desember 2019. Dette forutsetter at du samtidig installerer en fornybar energikilde som for eksempel en varmepumpe. Støtten kommer i tillegg til støtten du kan få for bytte til væske til vann eller luft til vann varmepumpe. 

Få hjelp til å velge riktig varmepumpe

Klimaekspertene hjelper deg med valg av riktig varmepumpe og montering. 

Hos Klimaekspertene får du alltid gratis befaring! 

Legg igjen navn, telefonnummer og adresse og din nærmeste Klimaekspert vil ta kontakt for en uforpliktende prat om utskiftning av oljefyren.