Hva skjer når varmepumpen avrimes?

En typisk norsk vinter byr som regel på en god del rim, snø og is. Går temperaturen utendørs under + 7 grader kan det resultere i at det dannes is og rim på utedelen som kan føre til at temperaturen på kuldemediet synker og varmepumpen vil automatisk kjøre avriming for å fjerne det. Hvor mye is og rim som dannes på utedelen avhenger av værforhold, hvor mye varme varmepumpen produserer og utedelens plassering.

Hvorfor kan det føles kaldt innendørs når avriming holder på?

Varmepumpen avrimer seg selv for å unngå permanent dannelse av is, rim og snø på utedelen. Under opptining pauser varmepumpen arbeidet med oppvarming og kjører motsatt. Overskuddsvarme blåses ut som gjør at eventuell is og rim på utedelen varmes opp og tines. Under avrimingen pauses spredningen av innendørsluft slik at kald luft ikke spres, altså stoppes strømmen av varmluft og kun innstilt innetemperatur sirkuleres rundt når avriming skjer. Avrimingen tar ca 15 minutter og når den er ferdig starter varmepumpen opp igjen automatisk.

Hvor godt varmen innendørs bevares under avriming avhenger av ute temperatur og husets tilstand slik som kvalitet på isolasjon, vinduer etc.

Man bør holde is og snø unna varmepumpen

Jo oftere snø, is og rim legger seg på utedelen jo oftere må utedelen avrimes. Samtidig som mengden snø og is avgjør hvor hardt den må jobbe for å få tint opp alt. Det er ikke uvanlig at varmepumpen lager litt rare lyder etter avriming, fordi det er mye vann under opptiningen av utedelen. I fuktig vær kan det dannes mange liter vann pr. dag så det er derfor viktig at smeltevann blir ledet vekk fra utedelen slik at man ikke får enda mer is under. 

For å forhindre oppsamling av is, rim og snø på utedelen anbefaler vi å montere varmepumpe tak eller et varmepumpe hus som beskyttelse.

Pris: 2 990,-

Høyere energieffektivitet og mindre slitasje gir lengre levetid på varmepumpen! Beskytt utedelen med et varmepumpehus. Kan fint males.

Pris: 1 490,-

Varmepumpetaket beskytter utedelen mot regn, snø, takras, løv og andre uønskede gjenstander. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.