Hvorfor stopper varmepumpen av og til opp på vinteren? 

Mest sannsynlig dreier det seg om avriming

En typisk norsk vinter byr som regel på en god del rim, snø og is. Går temperaturen utendørs under +7 grader kan det resultere i at det dannes is og rim på utedelen som fører til at temperaturen på kuldemediet synker og varmepumpen vil automatisk kjøre avriming for å fjerne det. Varmepumpen avrimer seg selv for å unngå permanent dannelse av is, rim og snø på utedelen.

Hva skjer når varmepumpen avrimes?

Under opptining pauser varmepumpen arbeidet med oppvarming og kjører motsatt. Overskuddsvarme blåses ut som gjør at eventuell is og rim på utedelen varmes opp og tines. Avrimingen tar 10-15 minutter og når den er ferdig starter varmepumpen opp igjen automatisk.

Hvorfor kan det føles kaldt innendørs når avriming holder på?

Under avrimingen pauses spredningen av innendørsluft slik at kald luft ikke spres, altså stoppes strømmen av varmluft og kun innstilt innetemperatur sirkuleres rundt når avriming skjer. Hvor godt varmen innendørs bevares under avriming avhenger derfor av utetemperatur og husets tilstand slik som kvalitet på isolasjon, vinduer etc. 

Hvorfor lager varmepumpen ekstra lyd under avriming?

Det er ikke uvanlig at varmepumpen lager litt rare lyder etter avriming, fordi det er mye vann under opptiningen av utedelen. I fuktig vær kan det dannes mange liter vann pr. dag så det er derfor viktig at smeltevann blir ledet vekk fra utedelen slik at man ikke får enda mer is under.   

Hvor ofte skal avriming skje?

Rim dannes ved høy luftfuktighet utendørs som i å for seg er en faktor ingen kan påvirke, derfor er det vanskelig å gi et konkret svar på dette. Men jo oftere snø, is og rim legger seg på utedelen jo hyppigere må utedelen avrimes. Samtidig som mengden snø og is avgjør hvor hardt den må jobbe for å få tint opp alt. 

Andre årsaker til hyppig avriming kan være:

  • Plutselig væromslag
  • Lav innetemperatur
  • At utedelen ikke er beskyttet, men står utsatt til for vær og vind
  • Mangel på kuldemedie
  • Mangelfullt vedlikehold

Begynner varmepumpen plutselig å gå oftere i avriming kan det være lurt å sjekke det ut, spesielt om du vet at utedelen ikke er dekt med is og/eller snø.

Beskytt utedelen med et varmepumpe tak
Beskytt utedelen med et varmepumpe tak

Man bør holde is og snø unna varmepumpen

For å forhindre oppsamling av is, rim og snø på utedelen anbefaler vi å montere varmepumpe tak eller et varmepumpe hus som beskyttelse.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.