Installasjon av Icebreaker luft varmepumpe

Råtassen Icebreaker har siden den ble lansert i fjor høst vært vår mest populære varmepumpe og til nå har Klimaekspertene installert 1100 Icebreakere i norske hjem! Her kan du se hvordan installasjon av Icebreaker, eller da en typisk luft til luft varmepumper foregår og hva som blir gjennomgått. 

Vinner i vår "vinn en varmepumpe til jul" konkurranse på Facebook 

I desember ville vi spre litt varme og hadde en konkurranse hvor man meldte seg på ved å fortelle hvem man ville glede til jul med en splitter ny varmepumpe.

Vinner ble Ragnhild Fjeldvik Jonsmyr som ønsket å gi en Icebreaker til datteren Christina og barnebarna som bodde i et hus fra 1929 i idylliske Stavern i Larvik. Vi tok turen over sammen med Klimaeksperten i Skien og Porsgrunn, Samir Daci!

Installasjon av luft til luft varmepumper tar mellom 3 til 5 timer

Totalt tar det i mellom 3 til 5 timer fra installatøren ankommer til varmepumpen er ferdig installert og klargjort for bruk. 

I forhold til arbeid er det letteste å montere varmepumpens innedel på en yttervegg av tre, slik som gjort i dette eksempelet. Altså slipper man ekstra rør strekk fordi man kan bore gjennom veggen, uten å gå gjennom flere vegger innendørs slik som vist på bilde nr 2. 

Plassering av varmepumpens innedel 

Vanligvis er plassering av inndelen noe kunden allerede har tenkt gjennom før installatøren kommer, men sammen bestemmer man hva som er best plassering ut fra kundens ønske og boligens planløsning. 

For at varmepumpen skal fungere optimalt, gi riktig varmeeffekt og faktisk varme/kjøle de områdene den er ment til er det viktig at den er plassert slik at gjennomstrømning av luft (luftstrøm) ikke blir et problem. 

Typiske plasseringer er de vanligste oppholdsrommene i en bolig slik som stuen, men også trappeoppganger er en vanlig plassering. Spesielt i tilfeller hvor man ønsker varme i forskjellige etasjer men kun skal ha en innedel.​ 

3: Innedel monteres i skillet mellom stue og kjøkken
3: Innedel monteres i skillet mellom stue og kjøkken

Plassering av utedel til varmepumpen

Når man skal velge plassering på utedelen er støy og drenering det viktigste å ta med i betraktning. 

For eksempel bør man unngå å sette utedelen over en trappeoppgang da de automatiske avrimingene vil føre til vann under utedelen og kan gjøre at det blir is under den. Dette er forsåvidt ikke noe problem dersom man monterer en dreneringspanne, men plasseres utedelen på et sted hvor den kan drenere naturlig er det den beste løsningen rent monteringsmessig. 

I forhold til støy menes da lyd og vibrasjon utedelen kan lage når den avrimer. Nyere Panasonic modeller lager i utgangspunktet svært lite støy, men likevel tar montøren noen forhåndsregler for nettopp dette når plassering skal bestemmes. 

5: Rør kobles sammen
5: Rør kobles sammen

Rør strekk og egen strømkurs

Rørene i mellom innedel og utedel blir lagt i en kanal og tettet med isolasjon. Er rør strekket for langt kan man risikere at varmepumpen mister noe effekt. Vanligvis ligger rør strekk på mellom 3 til 7 meter.

Klimaekspertene anbefaler alltid å ha strømtilførsel med egen 10A kurs.

Beskytt utedelen med et varmepumpetak

Klimaekspertene anbefaler å alltid montere et varmepumpetak som tar vekk det meste av is, snø, løv og annet som kan legge seg på utedelen å gjøre den mindre effektiv. For eksempel vil avrimingene ta lengre tid og bruke mer energi om varmepumpen har masse snø og is på seg, noe et tak vil redusere mengden av. Icebreaker selges alltid sammen med varmepumpetak for at du skal få mest mulig ut av produktet du har kjøpt av oss!

Årlig strømforbruk

Vi var så heldige at vi fikk notere ned fjorårets strømforbruk hos Christina og familien som frem til de fikk installert Icebreaker har brukt panelovner og vedfyring som kilder til oppvarming hjemme. 

Fra februar 2018 til januar 2019 hadde de brukt totalt 16 437 kWh. Vi har notert oss tallet og i januar 2020 får vi se hvor mye de totalt har brukt med et år med varmepumpe. Vi gleder oss!

Konkurransevinnere i "vinn en varmepumpe til jul"
Konkurransevinnere i "vinn en varmepumpe til jul"
2: Innedel montert på yttervegg i tre
2: Innedel montert på yttervegg i tre
4: Vibrasjons dempere monteres på stativet som utedelen skal plasseres på
4: Vibrasjons dempere monteres på stativet som utedelen skal plasseres på
6: Utedelen plasseres på stativ
6: Utedelen plasseres på stativ
6: Ferdig montert utedel med Klimaekspertenes varmepumpetak
6: Ferdig montert utedel med Klimaekspertenes varmepumpetak

Oppsett av Panasonic Comfort Cloud - Kontroller varmepumpen via smarttelefonen din

Når innedel og utedel er ferdig montert kan den sykroniseres med Panasonic Comfort Cloud slik at du kan styre varmepumpen din uavhengig av hvor du selv befinner deg. 

Sjekk ut denne videoen for hvordan du kobler opp og synkroniserer varmepumpen med Panasonic Comfort Cloud appen.

7: Oppsett av Panasonic Comfort Cloud Appen
7: Oppsett av Panasonic Comfort Cloud Appen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.