Det er en myte at kjølefunksjonen på varmepumpen "koster skjorta"

08.04.2021

Utnytt varmepumpen om sommeren

Du kan trygt bruke skjorten hjemme i et svalt og nedkjølt hus, uten at det belaster  energibudsjettet eller klesbudsjettet ditt nevneverdig. 

I mange år har det vært en myte som sier at dersom man benytter varmepumpen til kjøling sommerstid, så er dette mer kostbart enn bruken vi har til oppvarming vinterstid. Sannheten er at kjøling av hjemmet ditt på varme sommerdager er svært rimelig, og du opplever garantert at den oppnådde komforten oppveier for den lille ekstra energibruken.

En varmepumpe er god til å flytte energi, og hvilken vei den skal flytte energien betyr egentlig ikke noe. Når pumpen benyttes til kjøling så flytter den varm inneluft ut av boligen. Det som har betydning for energibruken er hvor mye energi som skal flyttes og i hvilke temperaturområder energien skal flyttes.

Vinterstid har vi gjerne temperaturer på -10 grader ute, og ønsker en innetemperatur på 21 grader. Temperaturdifferansen er da på 31 grader, og gjør at varmepumpen må flytte mye luft for å oppnå denne oppvarmingen. Dagens varmepumper klarer dette kjempefint.

Når du så skal benytte den samme pumpen til kjøling på varme sommerdager, så er opplever vi nordmenn temperaturer opp mot 30 grader som ubehagelig varmt. Da ønsker vi kjøle ned huset til de behagelige 21 gradene vi foretrekker å ha hjemme. Temperaturdifferansen er da kun på 9 grader, og våre effektive varmepumper fikser denne kjølingen nærmest på «tomgang». Når vi i tillegg til dette tar høyde for at kjølebehovet her i Norge ofte ikke strekker seg til mer enn noen få varme uker i året, så blir det ikke store merkostnadene på strømregningen av kjølingen.

Regneeksempel for kjøling av 100 kvm

I gjennomsnitt har vi om lag 350 timer i året hvor vi har behov for kjøling hjemme. Tar vi i betraktning at man skal kjøle ned ca 100 kvm kan kjølebehovet være på om lag 25 watt/kvm. Dette gir et årlig kjølebehov på 875 kWt.
Når vi så skal regne ut faktisk energiforbruk må vi ta i betraktning varmepumpens effektfaktor (SEER - seasonal energy efficiency Ratio). Pumpens SEER verdi varierer på de forskjellige pumpene, men dersom vi bruker SEER på 5 så vil vi dekke de fleste av dagens pumper.
Da kan vi regne ut at kjølesesongen krever et energiforbruk på 875/5 = 175.
Hvis vi da for enkelthetsskyld går ut fra at sommerens strømpris er på kr 1,- pr kWh, så har vi en årlig energikostnad på kr. 175,- for kjølingen. ( ofte er strømprisen lavere enn dette sommerstid, så kostnaden kan fort bli opp mot 20% lavere)

Unngå automatisk driftsmodus

For å ytterligere sikre en kostnadsoptimal drift av din varmepumpe så bør du unngå å bruke automatisk driftsmodus på din varmepumpe. Bruker du denne funksjonen kan du risikere at pumpen begynner å varme på sommernetter hvor temperaturen er lav, for så å bytte til kjøling på morgenen. Velg heller modus etter ditt faktisk behov, for å unngå at pumpen bruker unødvendig energi på raske temperaturskifter. 

Husk også på at kald luft synker, og du vil oppnå best effekt i det rommet pumpen står. Dersom du har soverommene i 2.etage, så kan det fort være hensiktsmessig å ha en rimeligere pumpe for kjøling av soverom, for å gi deg behagelig nattesøvn. 

Varmepumper for behagelig sommertemperatur:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette