Forskjellen på luft- og luft vann varmepumper

19.03.2021

Klimaekspertene hjelper deg

Varmepumper har vært på markedet i mange år nå, og etter hvert har flere boligeiere hatt varmepumpen sin så lenge at det nå er på tide og skifte den ut. Uansett om du skal erstatte en eksisterende pumpe, eller installere varmepumpe for første gang, så har dagens marked er det et rikholdig utvalg av oppvarmingsløsninger å velge mellom. 

Det kan være fort å gå seg vill i merker, modeller og begreper. Her gir vi en rask og nyttig innføring i et spørsmål vi ofte får: Hva er forskjellen på luft-luft og luft-vann varmepumper?

Teknologi og energibesparelse er felles

Blant de tingene som er felles for luft-luft og luft-vann varmepumper er at de utfører samme jobb: De trekker energi fra uteluften og omdanner denne til varme eller kjøling innendørs. 

I denne prosessen klarer pumpene å skape mer energi enn de benytter, og i det ligger energibesparelsen. Det er også grunnen til at du får en lavere strømregning enn om du hadde benyttet andre oppvarmingskilder som for eksempel panelovner. 

Begge varmepumpetypene gir deg en jevn og behagelig innetemperatur, og de fleste av dagens pumper kommer med fjernstyring som gir deg kontroll på temperaturen både hjemme og på hytta, selv når du ikke er der.

Varmepumpene består av en utedel og en innedel.

Luft til luft varmepumpe

Det selges desidert mest luft varmepumper i Norge. Varmepumpene finnes i en rekke størrelser og prisklasser, og du vil garantert finne en modell som passer ditt behov.

Varmepumpens innedel trekker luften inn gjennom et register som enten varmer eller kjøler luften før den blåses ut i rommet. De beste pumpene klarer å hente energi fra uteluften selv om det er skikkelig kaldt ute, noe som gjør dette til en effektiv oppvarming i vårt varierende nordiske klima. Bor du langs kysten hvor vinteren ofte ikke har de lengste og kaldeste kuldeperiodene, kan du godt klare deg med en mindre modell.

Luft til luft varmepumper har en levetid på 12-15 år, og sett i forhold til strømforbruk uten varmepumpe vil en slik investering ofte ha betalt seg ned i løpet av 3-6 år, avhengig av tidligere forbruk.

Innedelene til luft-luft varmepumpen er plasseringsvennlige og kommer i både gulv- og veggmodeller i moderne og stilige design som sklir greit inn i det øvrige interiøret.


Hitachi er et kjent merkevarenavn for de fleste, og nå får vi også del i deres gode utvalg av varmepumper som egner seg perfekt i vårt norskt klima. Denne miljøvennlige luft varmepumpen benytter R32 kjølemiddel, og har en intelligent bevegelsessensor som bidrar til ytterligere energibesparelse ved å senke temperatur dersom det ikke er bevegelse i rommet over en gitt tid.

Hitachis unike Frost Wash teknologi bidrar til å holde luften ren og sørger for og opprettholde pumpens kontinuerlige effektivitet.

Installasjon & pris er det som skiller mest

En enkel luft varmepumpe krever lite inngrep i boligen og har derfor en rask og enkel installasjon som er gjort på et par timer av sertifisert montør når man først har bestemt seg for ønsket modell. 

En luft vann varmepumpe krever derimot mer planlegging og større inngrep i huset fordi det også kan kobles på tappevann og gulvvarme. Prisen på anlegget vil variere ut fra størrelse, boligens tilstand og oppvarmingsbehov. 

Luft til vann varmepumper

Luft vann varmepumper benytter også energien i uteluften til oppvarming. I tillegg kan et luft vann anlegg også brukes til oppvarming av tappevann. Dette kan benyttes til vannbåren varme, som gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer. Altså kan man si at en luft vann varmepumpe fungerer mer som et fullverdig oppvarmingssystem, enn luft varmepumpen som oftest blir brukt sammen med annen type oppvarming.

Dette er en dyrere investering enn en enkel luft varmepumpe, men i og med at du har høyere utnyttelse vil også denne løsningen betale seg ned i løpet av et tidspunkt på 5-10 år. Luft vann varmepumpene har tilsvarende lang levetid som luft-luft, altså 12-15 år, så lenge de er korrekt installert og vedlikeholdt.

Luft vann er genialt for nye boliger og er også et godt valg for hytter. Varmefordelingen og komforten du oppnår er blant det beste du får på markedet i dag. 

Ta gjerne med deg en installatør i planleggingen av din nye bolig, for å få gode råd for langsiktig komfort.


NYHET i Norge! Hitachi tilbyr en genial og fleksibel luft vann serie utviklet spesielt med tanke på enkel installasjon. En miljøvennlig løsning som kan dimensjoneres etter dine behov med mulighet for både vannbårne varmeløsninger og tappevann i egen tank. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette