Høye strømpriser ble utfordrende for norske bedrifter

20.04.2023

Norkem er en kjemisk fabrikk i Stavanger som valgte å ta grep for å kutte bedriftens strømutgifter. Fabrikken på Forus har fire produksjonslinjer i lokaler på mer enn 1200 kvadratmeter.

Vi har tatt en prat med fabrikksjefen hos Norkem, Tore Moen.

- En av utfordringene med en fabrikk som vår, er å kunne holde en stabil arbeidstemperatur i våre lokaler, forteller Moen.

Siden det er en kjemisk industri, så er det behov for stadig utskifting av luft i lokalene, og dette håndteres av store avtrekksvifter. I tillegg har vi store porter som åpnes og lukkes mange ganger i løpet av dagen. Dette gjør at vi har stort varmetap i produksjonslokalene. Lokalene ble i utgangspunktet varmet opp av elektriske stråleovner som hang i taket, men utfordringen med disse var at varmen ikke rakk å nå ned mot gulvet før luften ble skiftet ut. 

Når strømprisene i tillegg ble ubehagelig høye i 2022 ble disse varmeovnene veldig dyre i drift, spesielt i forhold til hvor liten effekt de gav. De valgte å vente i det lengste utover høsten før de i det hele tatt tok dem i bruk. I september 2022 kom strømprisene opp i 6-7 kroner pr kW/t og kostnadene for oppvarming av lokalene ble svært høye. De besluttet da og se seg om etter mer hensiktsmessige oppvarmingsløsninger. De googlet løsninger og fant blant annet ATDX industrivarmepumper på Klimaekspertene.no. De kontaktet klimaekspertene via kontaktskjema på websiden. Vi ble da ganske raskt oppringt for en kort behovsavklaring og for å bli satt i kontakt med riktig montør i vårt område, forteller Moen. 

Norkem AS

Norkem er en kjemisk produksjonsbedrift lokalisert på Forus utenfor Stavanger. Bedriften utvikler, produserer og emballerer kjemiske produkter for et vidt kundespekter innen industri, offshore, båt, bil og transport, næringsmidler og hus og hjem. Norkem tilbyr produktutvikling og skreddersøm etter kundens behov, og kan lage hele produktserier med kundens private profil og label. 

Finnøy Automatikkservice

Halvard Lauvsnes driver Finnøy Automatikkservice, og er en av Klimaekspertene i Stavangerområdet. Finnøy Automatikkservice har eksistert i 20 år, og Halvard har siden starten jobbet med dimensjonering og installasjon av varmepumper. De har solid erfaring med varmepumper for hjem og næring, og håndterer både luft/luft- og luft/vann varmepumper..

Foto: Øyposten
Foto: Øyposten

I dette tilfellet var det Halvard Lauvsnes i Finnøy Automatikk service som var den nærmeste klimaeksperten. Han besøkte Norkem og utførte en befaring av lokalene. Deretter foretok han utregninger over bedriftens oppvarmingsbehov i forhold til areal og varmetap fra porter og avtrekk.  

Han besluttet at bedriften ville ha behov for minimum 3 ATDX 140 maskiner, og foreslo at for å oppnå optimal effekt ville de kanskje vurdere å bytte ut en av disse maskinene med en ATDX 200 maskin. 

Norkem fikk tilbud på denne løsningen, og vurderte dette opp mot tilbud de fikk fra andre leverandører. De la spesielt vekt på pris og effekt som kriterier for valg av løsning. Løsningen fra Klimaekspertene viste seg å være den mest kostnadseffektive og gi god varmeeffekt. De regnet ut at dersom strømprisene ville vedvare med over 5 kroner pr kW/t, så ville investeringen betale seg på mindre enn 2 år.

Tore Moen forteller at de valgte å følge Halvards forslag om å bytte ut en av maskinene med en ATDX 200 maskin når de først skulle gjøre en investering for fremtiden.

Når deg gjelder nedgangen i strømforbruket så har de ikke veldig gode målinger for dette, da de har en svært strømkrevende produksjon og ikke så god differensiering på konkret forbruk til oppvarming. Men Tore Moen trekker frem at de har fått et betydelig bedre arbeidsmiljø, med lokaler som nå er behagelig oppvarmet. De ansatte setter stor pris på økt komfort og jevn temperatur i produksjonslokalet. Anlegget har nå vært i drift i 3 måneder, og fungerer helt utmerket i deres store arealer. 

Selv om vi åpner store porter på kalde dager, så opplever vi en rask gjenoppvarming av lokalene, og ikke like store temperatursvingninger som før, sier Moen. Han anbefaler denne løsningen for bedrifter som har utfordringer med mye varmetap i produksjon og daglig virke.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.