Tid for vårrengjøring, ikke glem service av varmepumpen

06.05.2021

Når solen igjen kommer inn i huset, ser vi restene etter vinteren tydelig på vindusflatene, og vet at det er på tide å brette opp armene og sette i gang med vårrengjøring.

Husk å legge et punkt med rengjøring av varmepumpen din på listen over gjøremål. En god del rengjøring kan du gjøre selv, gjerne regelmessig gjennom hele året, samtidig som du annethvert år bør koste på varmepumpen en grundigere service utført av fagmann. 

5 tegn på at varmepumpen din trenger service

1. Varmepumpen lager unormal lyd. Varmepumpen avgir normalt en svak lyd, men dersom varmepumpen din har begynt å lage mer lyd enn normalt, kan det tyde på at den ikke fungerer optimalt.

2. Varmepumpen lukter rart. Varmepumpen har filter som bidrar til å rense luften og skape et friskt inneklima. Disse filtrene må renses og byttes ut innimellom.

3. Varmepumpen yter dårligere. Eldre varmepumper mister noe effekt, men dette skal gjerne ta mange år før du merker dette. Hvis varmepumpen din har mistet mye kraft over kort tid, så bør du få en fagperson til å sjekke den.

4. Energikostnadene har økt. Dersom strømregningen din plutselig stiger, kan det tyde på at energibehovet til varmepumpen har økt. En fagperson kan vurdere varmepumpens effekt og kanskje utføre tiltak som bedrer effekten.

5. Det er lenge siden sist service. Det er en grunn til at det anbefales regelmessige servicer av varmepumper. Det kan være en rimelig investering å ha en service som kan forlenge varmepumpens levetid.

Hva kan du gjøre selv?

Det er flere faktorer som styrer hvor ofte du bør rengjøre varmepumpen din. Dersom du har husdyr, røyker inne eller bor i et område med forurensning kan det være behov for oftere rengjøring.

En rask rengjøring bør man gjøre en gang i måneden, ta det gjerne i sammenheng med annen husvask, det er raskt å gjennomføre. Hver 3. måned, eller etter behov, kan du utføre en grundigere rengjøring, med rengjøring av finfilter, luktfilter og luftrenser om din modell har dette. 

Slik gjør du

Start med å slå av varmepumpen med fjernkontrollen og koble så av strømmen ved å trekke ut kontakten eller ta sikringen.
Tørk over pumpen utvending med en fuktig klut før du beveger deg videre til innsiden av varmepumpen.

På innsiden er det smart å starte med filtrene, og dersom du eller noen i husstanden har pollenallergi så er det smart å rengjøre filtrene oftere i pollensesongen, da det virvler mer småpartikler i luften på denne tiden. Ta en grundig filterrengjøring sammen med vårrengjøringen, så vil varmepumpen hjelpe deg til et renere inneklima i pollensesongen. 

Når du åpner varmepumpen så er grovfiltrene de første du får øye på. Disse kan du ta ut og enten støvsuge dem med et børstemunnstykke på støvsugeren eller skylle dem i lunket vann fra springen. Dersom du skyller dem, så la dem lufttørke før du setter dem på plass igjen. Du får det beste resultatet med å skylle dem, men har du dårlig tid, så bruk støvsugeren. 

Bak filterene sitter lammeller/kjøleribber, og disse kan du støvsuge forsiktig med en børstemunnstykke på støvsugeren. Vær nøye med å følge ribbenes retning slik at du ikke skader dem. Her kan du gjerne avslutte med en lett fuktet myk klut for å fjerne støv og smuss.

Til slutt kan det også være lurt å se over utedelen. Dersom du har varmepumpehus kan du ta av dette og sjekk utedelen for pollen, løv og annet rask. Du kan vaske over pumpen med f.eks zalovann og svamp, men ikke bruk hageslange eller høytrykkspyler. Dersom det er behov for mer grundig rengjøring av utedelen, så skal dette utføres av fagfolk. 

Husk Service

For lengst mulig levetid, bør du ha service av en fagmann annethvert år. Bestill gjerne service her. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.