De mest stilte spørsmålene om multisplitt varmepumpe

I Norge er det luft varmepumpen som er det vanligste men også billigste varmepumpe valget. Den kalles på «fagspråket» en single split, og består av en utedel som henter energi fra luften utendørs, samt en innedel som varmer opp luften innendørs.

Luft varmepumpen er det enkleste og rimeligste valget fordi de har en enkel installasjon og investeringskostnaden er lav. Men mange glemmer å ta i betraktning at den krever at boligen har åpen planløsning slik at luften får strømme fritt til de fleste rom og at den kun har mulighet til å dekke en viss størrelse av areal avhengig av hvor kraftfull den er.

Hva betyr multi split?

Enkelt forklart betyr multi split flere innedeler på samme utedel. En multi split varmepumpe er en luft varmepumpe som kan kobles til flere innedeler. Multi Split varmepumpe er et lønnsomt valg dersom boligen har et større oppvarmingsbehov, eller dersom boligen har etasjeskillere, vegger og/eller dører som hindrer luftgjennomstrømning. 

Passer multi split for deg?

To eller flere innedeler er spesielt å anbefale i større leiligheter, eneboliger og andre steder med flere plan, adskilte deler og lukkede rom. Flere velger multisplitt varmepumpe i nye hus der det om sommeren er likeså viktig med kjøling som oppvarming, for eksempel velger mange å ha en innedel på soverommet som aircondition og en annen i stua til oppvarming. Eller om man har to etasjer så er en typisk installasjon å plassere en innedel i hver etasje hvor det er mest hensiktsmessig for å oppnå optimal luftstrøm og komfort i hele boligen.

Sparer man penger med en multi split varmepumpe?

Under befaring vil våre installatører regne ut hvor mye du eksakt kan spare med utgangspunkt i ditt energiforbruk og behov, men generelt sett kan man halvere fyringsutgiftene sine ved å installere en multisplitt.

Nyttig å vite er også at varmepumper som er dimensjonert for flere innedeler vil bruke cirka like mye strøm som om du hadde to single split varmepumper, som vil si at du kommer til å bruke mer strøm enn om du bare skulle hatt en luft varmepumpe. Sammenligner man varmepumpe med elektrisk oppvarming så vil du derimot spare mye energi. Har du to etasjer du ønsker å varme opp vil det være bedre å varme begge med varmepumpe, enn å bruke panelovn i en etasje og varmepumpe i en annen. 

Hvordan fungerer en multi split varmepumpe?

Multi split varmepumper fungerer på samme måte som andre luft varmepumper, forskjellen ligger i at man kan koble flere innedeler på samme utedel. Klimaekspertenes multi split utvalg gjør det mulig å koble opptil fem innedeler til samme utedel. Utedelen kobles sammen med ett rørpar til hver innedel.

Hvor mye koster en multi split løsning?

Varmepumpe med multi splitt hos Klimaekspertene har pris fra kr 28 000, uten montering. Montering av en varmepumpe med multisplit vil være dyrere enn for en luft varmepumpe og prisen avhenger av hvor mange innedeler du skal ha og hvor store inngrep som må gjøres under installasjon. Likevel vil installasjonen sansynligvis være billigere enn å installere flere enkeltstående varmepumper samt mye penere.

Det er også andre faktorer som påvirker totalprisen på systemet. For eksempel vil du måtte kjøpe en kraftigere utedel enn man ville gjort om man bare skulle hatt en innedel, fordi utedelen må være dimensjonert til å levere varme til flere innedeler. Det betyr at utedelen vil være dyrere enn om du bare skulle hatt en innedel. Så hovedsakelig er det utedelen som koster da det er den som er «hjernen» i systemet. Her er det ikke så mye man kan gjøre med prisen, men desto viktigere er det å benytte seg av vårt tilbud om gratis befaring slik at du får en riktig dimensjonert løsning som passer ditt hus og behov. 

Fordeler

  • Jevn innetemperatur og god komfort i alle rom
  • Du trenger bare én utedel
  • Lavere energibehov for å varme hele boligen
  • Du kan ha ulike modeller tilpasset hvert rom, både veggmodeller og gulvmodeller
  • De ulike innedelene kan styres individuelt
  • Kan brukes til både oppvarming og som aircondition på sommeren
  • Billigere enn å kjøpe og installere flere varmepumper
  • Multisplit varmepumper kan tradisjonelt ha mye lenger rørstrekk slik at plassering av utdelen kan gjøres mer diskret

Ulemper

  • Det koster mer enn en enkelt varmepumpe med én innedel
  • Det innebærer flere rør på husets kledning

Populære multisplitt kombinasjoner

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.