Pollenallergi?

Dette kan du gjøre hjemme for å minske plagene

Det er faktisk ganske mange tiltak du kan gjøre i hjemme både inne- og utendørs for å minske plagene gjennom pollensesongen. 

Vi har lagd en oversikt over både innen- og utendørs tiltak man kan gjøre for redusere plagene.

Innendørstiltak

1. Noe av det viktigste du kan gjøre dersom du er plaget med pollen er å rengjøre ofte og grundig. Pollen fester seg raskt til klær og overflater og kommer derfor lett inn i boligen. Blir pollen liggende inne vil det virvle opp når det er bevegelse inne.

2. Bruk varmepumpe. En varmepumpe er bra for innemiljøet fordi den sirkulerer luften og derfor gjør luften friskere og bidrar til mer komfort. Når man ikke får luftet ut slik man pleier er også en varmepumpe god å ha fordi man selv kan bestemme temperaturen man ønsker innendørs. 

Det beste alternativet vil være å ha en varmepumpe med luftfilter - de nyeste luftfiltret nanoe X i Panasonic sine varmepumper reduserer mengder av både pollen, støv og andre bakterier som ligger i luften.

3. Da sko og klær du har på deg ute kan få ganske mye pollen på seg er det lurt å oppbevare de i avstand fra steder hvor du oppholder deg mest hjemme, for eksempel i stua eller på soverommet.

4. Vask håret litt oftere enn vanlig, særlig om du har oppholdt deg mye utendørs. Går du i dusjen før leggetid så slipper du eventuelle pollenrester i sengetøyet.

5. Skift sengetøy ofte, spesielt kan det være lurt å bytte putevaret hyppig slik at du slipper å ligge i pollenrester på natten.

6. Heng opp og tørk klær innendørs eller bruk tørketrommelen.

7. Reduser mengden pollen som slipper inn ved å holde dører og vinduer lukket, spesielt er dette anbefalt på dagtid. Dersom du skal lufte bør det gjøres sent på kvelden/natten eller etter at det har regnet. Et tips er også å kjøpe et pollennett til å feste på vinduet slik at du kan lufte uten å få pollen inn i huset. Pollennett får du kjøpt på apoteket.

8. Har du kjæledyr er det lurt å ikke la disse være på soverommet eller oppe i sofaen. Det hjelper også å børste av pelsen før de kommer inn i huset.

9. Installer HEPA-filter i støvsugeren din.

Utendørstiltak

1. Er du mest plaget av gress kan du prøve å få noen andre til å gjøre plenklipping for deg. Må du klippe plenen selv er det likevel lurt å ikke klippe plenen rett etter det har regnet, fordi etter regn kan de allergenene som er vannløslige avdampe i luften av varme fra solen og utløse reaksjon.

2. Unngå å trene utendørs i periodene som er verst.

3. Selv om det kan være trist, vil det for mange som opplever plager kunne hjelpe å fjerne trær som står tett på boligen. Dersom du skal lage ny hage å sliter med allergi er det lurt å sjekke hvilke vekster som er allergivennlige. Les mer om allergivennlige inne- og utendørs planter her.

4. Liker du å holde på ute, eller har en hage som krever arbeid kan det være en løsning å gå til innkjøp av en pollenmaske. Det kan også være et alternativ om du er glad i å trene ute eller å gå lengre turer i skog og mark.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.
Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.