Dette bør du tenke over når du skal velge varmepumpe

16.06.2021

Når du skal investere i en varmepumpe er det lurt at du har satt deg inn i hvilke funksjoner, kvaliteter og egenskaper som er viktige for deg. Ser du bare på prislappen kan det være du velger bort noe av det du ønsket deg mest med å skaffe varmepumpe i utgangspunktet. 

Hva skal varmepumpen gjøre for deg?

Det aller første du bør gjøre deg opp noen tanker om når du skal velge varmepumpe er plassering og behovet der den skal stå. For eksempel er det lurt bruke mer penger på funksjoner og kvalitet på en varmepumpe du skal ha hjemme og som skal brukes til både oppvarming og kjøling året rundt. Har noen i familien allergi kan det også være lurt å se etter en varmepumpe med luftrensefilter. Skal du ha en varmepumpe stående i en utestue som kun brukes om sommeren trenger du derimot ikke å tenke på så mye annet enn kjølekapasitet.

Hvilke funksjoner og egenskaper har mest å si for deg?

Etterspørselen etter varmepumper er stadig voksende og det utvikles nye modeller kontinuerlig. Ved å vite hvilke funksjoner og kvaliteter du trenger for å dekke ditt behov er det enklere å sondere markedet.

Design: Er utseendet på varmepumpen viktig for deg? I dag får du både vegg, gulv- og takkassetter som mer eller mindre kan integreres med interiøret ditt med at de for eksempel kan bygges inn i vegger/tak.

Varmekapasitet: Skal varmepumpen hovedsakelig brukes til oppvarming bør du se etter en modell med en kraftig og energieffektiv kompressor. Se etter hvor mye varmekapasitet varmepumpen kan levere, selv på de kaldeste vinterdagene.  

Fjernstyring: Har varmepumpen WIFI gir det deg mulighet til å styre temperaturen selv om du ikke er tilstede via smarttelefon. Varm eller kjøl hytta før du kommer frem. 

Inneklima: Varmepumper har filter som renser inneluften i større og mindre grad, avhengig av kvaliteten og hvilket filter den har. De mest avanserte modellene i dag fjerner både uønsket lukt, pollen, støv og bakterier fra inneluften. Har noen i familien allergi kan det være lurt å investere i en varmepumpe med avansert luftrensefilter. 

Lydnivå: Er det viktig for deg med en stillegående varmepumpe? Hvor varmepumpen skal stå har for mange noe å si for hvor stillegående de ønsker at den skal være. Flere modeller har i dag en  "super stille" funksjon.

Teknologi: I dag finner man sensorer på flere modeller som blant annet tilpasser driften etter rommets størrelse, tiden du tilbringer der og bevegelse som fanges opp for at man skal spare mest mulig energi og strømkostnader. 

Størrelse: På markedet i dag finner du varmepumper i ulike størrelser. Hvor kompakt den er sier noe om hvor plasseringsvennlig den vil være. Skal man plassere varmepumpen over en dør, et vindu eller i en trappeoppgang kan dette ha noe å si for valget ditt.

Plassering: Ønsker du å plassere innedelen nede ved gulvet er det viktig at du velger en modell med doble luftspjeld slik at luften ikke bare går langs gulvet, men også kan sendes opp. Gulvmodeller er spesielt lagd for dette, men man finner også vegghengte modeller med doble luftspjeld som fint kan plasseres lavt.

Din lokale installatør hjelper deg velge riktig modell

Om du benytter deg av gratis befaring av en lokal Klimaekspert får du råd, hjelp og veiledning hjemme hos deg. I snitt har hver installatør hos oss jobbet med varmepumper og inneklima løsninger i 12 år og de hjelper deg gjerne med forslag på plassering og gir råd om hvilken effekt du bør velge ut fra ditt behov. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.