Genial løsning for energieffektivitet

26.06.2023

Ciaran Kråkenes og hans kone er over gjennomsnittet opptatt av energieffektivisering. Da de bygget ny bolig, var det viktig for dem å finne oppvarmingsløsninger som er energisparende både for tappevann og bolig. Valget falt på Hitachi smartbereder + multi.

- Både jeg og min kone er har en Master i fornybar energi (elkraft), og er opptatt av at vi har fremtidsrettede oppvarmingsløsninger for vår nye bolig, forteller Ciaran Kråkenes. 

I den vakre Påskedagsheia på Nedenes i Arendal vokser det frem et nytt boligområde. Påskedagsheia er et sentralt område som likevel ligger naturskjønt til, med nærhet til et flott turområde, perfekt for et aktivt fritidsliv.

Utedel for Hitachi smartbereder + multi, pent tilpasset boligen
Utedel for Hitachi smartbereder + multi, pent tilpasset boligen

Da familien Kråkenes bestemte seg for å kjøpe en nybygget bolig her, så var de opptatt av energieffektivitet. Både Ciaran Kråkenes og hans kone har utdannelse innenfor energi, og innehar begge to Master i fornybar energi (elkraft). De har installert solcellepaneler på taket. Det gjør at de virkelig får utnyttet at de bor i et av de områdene i Norge med flest soltimer. De produserer egen strøm ved hjelp av panelene, og selger også overskuddstrøm tilbake til kraftleverandøren.

De ønsket seg i utgangspunktet en bolig med vannbåren varme, men da de bestemte seg for boligen, så var sålen til huset allerede støpt. De besluttet at det ble for kostbart å etablere vannrør i ettertid. Kråkenes begynte da å søke etter den mest energieffektive oppvarmingsløsningen som også kunne monteres i løpet av byggeprosessen.

Preben Stenseth, Stoa Elektronikk
Preben Stenseth, Stoa Elektronikk

Han kom over Hitachi smartbereder + Multi på nett som virkelig fanget hans interesse. Han sendte inn ett kontaktskjema via Klimaekspertenes nettsider, hvor han bad om mer informasjon. Etter en god prat med markedskoordinator hos importøren for løsningen, ble han videre satt i kontakt med Preben Stenseth i Stoa Elektronikk, som er den lokale Klimaeksperten Arendal og omegn.

Sammen med Preben gikk de gjennom plantegningene for huset og dimensjonerte et Hitachi smartbereder + multi anlegg som ville fylle behovet for både oppvarming av både tappevann og bolig. 

Familien Kråkenes er fire personer i husstanden, to barn, en nyfødt og en to åring. De kom frem til at det ville være et relativt stort varmtvannsbehov, så de valgte en 270l smartbereder. 

Boligen har to etasjer, med kontor, vaskerom og soverom i underetasjen, og stue og kjøkkenareal i 2. etasje. De valgte å sette inn to varmepumper i boligen, en i et kontor som er åpent mot gangen nede, og en i stuen i 2.etasje. De valgte den største utedelen i Hitachi multi systemet, som er på 9,5 kW og 2 stk Hitachi Prime 35 innedeler.

Kråkenes er overbevist om at dette er en løsning for fremtiden. Nå foreligger det ikke noen historiske tall for energikostnader, siden huset stod ferdig på nyåret 2023. Likevel er han svært fornøyd med det lave strømforbruket han har i forhold til boligens areal og tappevannsforbruk.

Hitachi Prime i kontor og stue
Hitachi Prime i kontor og stue

Kråkenes forteller at de har stilt inn varmtvannsberederen til å produsere tappevann noen timer på natten. Da er strømprisen erfaringsmessig på det laveste. De har også satt opp at det også skal produseres varmt tappevann i noen timer mellom 11-13. Da vet det at de har godt med varmtvann til kveldstell med bad og dusing. 

Han poengterer også at det er utrolig kjekt at varmepumpe innedelene også kan benyttes til kjøling. Huset har store vindusflater som slipper inn mye sol om sommeren, og det kan bli svært varmt. Med en liten baby i huset, er det fint å kunne sikre god søvn i svale rom.

Siden han fant denne løsningen så tidlig i byggeprosessen, så var det mulig å installere hele anlegget som en del av prosessen. Kråkenes forteller at han er svært fornøyd med samarbeidet med Preben Stenseth. Det ble enkelt å installere med skjulte rørføringer, og Preben samarbeidet med rørlegger og elektriker underveis i prosessen. Det gjorde at hele anlegget var klart når det var på tide å flytte inn.

Han roser samarbeidet med Preben, og forteller at det var en trygghet i å ha en så erfaren montør med på laget. Stoa Elektronikk har drevet med varmepumper i over 20 år, og innehar en solid kompetanse som Kråkenes dro stor nytte av.

Kråkenes anbefaler Hitachi smartbereder multi til andre som er opptatt av å redusere strømforbruket. Han mener løsningen passer likegodt til nybygg som til eksisterende boliger. Det er ikke krevende inngrep som trengs i boligen, og installasjonen er rask og relativt enkel. 

Hitachi smartbereder 270l
Hitachi smartbereder 270l

Se hvor mye strøm du kan spare med løsningen

Dette er Hitachi smarbereder + multi

Smartbereder + multi er en kombinasjonsløsning som lar deg koble sammen berederen med 1 til 4 innedeler (luft varmepumper) til en enkelt utedel. Dette er enda et helt unikt produkt på markedet da det er det første multi splitt systemet som både gir deg kjøling, oppvarming og tappevann kun ved bruk av en enkel og meget effektiv varmepumpe utedel.

Hitachi Smartbereder + Multi er svært fleksibelt og passer derfor både til boliger med stort energibehov og til mindre boliger med begrenset plass.

Stoa Elektronikk

Stoa elektronikk AS startet i 1996 med reparasjon av brunevarer. I 2004 begynte vi med salg, montering, service og reparasjon av varmepumper. Vår erfaring er din trygghet hvis noe skulle skje med varmepumpen, vi har lang erfaring med feilsøking og reparasjoner. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.