Halverte strømutgiftene med ADTX varmepumper

26.05.2023

Optimera Byggsystemer anskaffet tolv industri-varmepumper til sine produksjonslokaler i Andebu. Det har gitt store kostnadsbesparelser.  

Samir Daci og Cato Michelsen
Samir Daci og Cato Michelsen

Optimera Byggsystemer er størst i landet på prefabrikasjon av takstoler, elementer og konstruksjonspakker. I deres fabrikkanlegg i Andebu i Sandefjord kommune har de tre store produksjonshaller som tidligere ble varmet opp av elektriske vifteovner.

Så kom de heftige strømprisene. Da begynte driftsleder Cato Michelsen å se etter alternativer.– Vi begynte vi å titte på varmepumper, og hentet inn noen priser. Men mange var ikke godt nok egnet for industri. Da kom vi over ATDX hos Kinnan, som virket å passe vårt formål, sier han. 

Kjøpte 12 varmepumper

ATDX er en industri-varmepumpe som er utviklet spesielt for industribygg, lagerlokaler, verksteder og bilhaller som stadig åpner store porter og dører for å kunne utføre sitt daglige virke. Slike virksomhetene opplever ofte at det er vanskelig å holde en jevn innetemperatur.

– Jeg snakket med Kinnans produktsjef, og fikk et godt inntrykk. Produktet ble ikke oversolgt på noe vis. Vi la vekt på effekt, vedlikehold og montasjetid – i tillegg til at den så bra ut. Selv om det er en industrivarmepumpe, så er det greit at den ser ordentlig ut, sier han.

Produksjonshallene er på cirka 1500 kvadratmeter, og siden det bygges elementvegger er det ofte mye støv og spon i hallene. Optimera anskaffet totalt 12 pumper til de tre hallene, og disse var operative fra 1. februar.

Behagelig oppvarming og kjøling
Behagelig oppvarming og kjøling
– Det har vært en veldig bra besparelse. Vi har halvert strømutgiftene våre på oppvarming etter at vi tok i bruk disse varmepumpene, forteller Cato.

Fornøyde ansatte

Samir Daci i Dacom Aircon AS
Samir Daci i Dacom Aircon AS

Det er Kinnans klimaekspert, Dacom Aircon i Skien, som har installert systemene hos Optimera.

– Installasjonen gikk veldig bra. Det gikk kort tid fra forespørsel til gjennomføring, og installatøren var en super fyr å jobbe med. Han var pålitelig og gjorde en kjempejobb, sier Cato.

ATDX er en løsning som gir energieffektiv oppvarming og god arbeidstemperatur gjennom hele året. Cato har også fått gode tilbakemeldinger fra de ansatte.

– De er veldig fornøyde. Pumpene er stillegående, og komforten er god. Vi ser at vi kan ha en litt lavere temperatur enn tidligere. Før lå vi rundt 18-19 grader, og nå har vi stilt pumpene på 17 i samme periode. Og så er det jo litt spennende å se hvordan det blir om sommeren, for at vi har et par haller som blir veldig varme om sommeren. Vi vurderer å bruke pumpene til kjøling da, forteller han.

Anbefaler ADTX

Etter anskaffelsen av varmepumper har det vært minimalt behov for andre varmekilder i produksjonshallene.

– Vi har valgt å koble ned de fleste elektriske ovnene, og kommer til å sette noen av dem på søyler, slik at vi kan bruke dem ved eventuelt behov, sier Cato.

Han forteller at nedbetalingstiden inkludert kapitalkostnader er på fire-fem år, og driftslederen kan anbefale ADTX-løsningen til andre bedrifter med lignende oppvarmingsbehov.– Jeg er veldig fornøyd. Hele prosessen har vært veldig god, og det aller beste er naturligvis den gode besparelsen i strømutgiftene, sier han. 

ATDX innedel med styringspanel
ATDX innedel med styringspanel
ATDX utedeler
ATDX utedeler

ATDX varmepumpe for industri

Industri varmepumper utviklet for røffe norske forhold.  Varmepumpen er spesielt utviklet for installasjon i "skittent" miljø.  ATDX har høy luftstrømning og flytter 2-3500 kubikkmeter per time per enhet. Dette gir en rask oppvarming av store lokaler. 

ATDX er miljøvennlig oppvarming som kan spare en bedrift for opptil 3/4 del av energiforbruket. Det er en svært robust løsning, som krever minimalt vedlikehold.

Industrivarmepumper øker komforten i bedriften, og skaper trivsel på arbeidsplassen. 

Investering og avskrivning

Investeringskostnaden for 3 stk ATDX 100 beløper seg til om lag 244.000,- Ved avskriving av denne investeringen på 5 år blir den årlige kostnaden kr. 244.000/5 = kr. 48.800,- per år. 

Gitt et forbruk på 120.000 kW/t per år og dersom strømprisen er på kr. 1,50 per kW/t vil reduksjonen i oppvarmingskostnader beløpe seg til kr. 120.000,-  per år

Optimera byggsystemer

* Består av ulike aksjeselskap som alle er under paraplyen Optimera AS.

* Er nå i alt syv fabrikker, som omsatte for 630 millioner kroner i 2022.

* Fabrikken på andebu er den største, og omsatte for 200 millioner i 2022.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.