Så mye energi kan du spare med å investere i varmepumpe

29.11.2021

Varmepumper av kvalitet har gjerne en prislapp over 20 000 kroner som for de fleste er en kostbar investering. Ser man nærmere på regnestykket vil man se at man kan tjene utgiftene inn igjen relativt raskt dersom man velger riktig løsning tilpasset sin bolig.

Hva bestemmer hvor mye man kan spare?

Besparelsen ved å installere en varmepumpe vil alltid være individuell fordi ulike husstander har forskjellige behov. Besparelse avhenger også av boligens standard (isolasjon og vinduer), størrelse, klimaet der boligen er, strømprisen og om dimensjonen på varmepumpen er optimal for boligen.

Dersom vi tar den mest tradisjonelle varmepumpen som utgangspunkt - luft varmepumpe med en innedel - går man ut fra at den gir tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm. Sammenligner vi for eksempel luft varmepumpe med en panelovn så vil varmepumpen produsere samme mengde varme til en fjerdedel av prisen. 

Ikke bare økt komfort og varme

En varmepumpe gjør mer enn å redusere strømforbruket og sørge for at det er behagelig varmt. Som nevnt kan den reverseres og brukes til kjøling på sommeren. Altså trenger du bare å trykke på kjøleknappen og vipps så har du også aircondition.

Sunt inneklima og enkle plasseringer

Utover å spre varme eller kjøling så vil varmepumpen bidra til et sunt inneklima. Spesielt er det et godt poeng for de som har pollenallergi og/eller astma. Panelovner kan ofte gjøre luften tørr og være irriterende for luftveiene, mens en varmepumpe med luftfilter vil sørge for at luften sirkulerer bedre i rommet og at luften jevnlig byttes ut. Icebreaker Premium er utstyrt med luftfilteret nanoe x som fjerner skadelige partikler fra inneluften, mens Shirokuma veggmodell har en selvrensende teknologi kalt Frost Wash som automatisk renser innedelen og sørger for spredning av frisk luft.  

Luft varmepumper er enkle og installere å krever lite inngrep ved installasjon, samtidig som de kan plasseres ovenfor gulvhøyde som kan være en fordel på hytta da de fleste har mindre hytter enn de har hjem. Med varmepumpe kan planløsningen utnyttes best mulig og man slipper at den står i veien, som for eksempel kan forekomme med elektriske ovner/panelovn.

La vedfyringen være kos, ikke en nødvendighet

For mange er peis den ultimate hyttekosen, men det krever imidlertid en god del innsats med henting, opptenning og lagring. Kjøper du vedkubber i sekk og ikke har mulighet for å hogge egen ved kan det raskt bli kostbart om man skal ha ved til en hel sesong.  

Faktisk klarer en vanlig peis bare å utnytte 10-25% av varmen fra veden - altså kan man si at peis er flott å ha i hytta men da helst som et supplement til en annen kilde til oppvarming. Så hvorfor ikke bare la veden være kos i stedet for en nødvendighet?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.