Multisplitt varmepumpe - en investering i økt komfort og redusert strømregning

16.09.2021

Etter en sommer hvor store deler av landet har vært velsignet med mye sol og varme, så har en rekke boligeiere installert en ekstra varmepumpe som aircondition for kjøling av soverom og loftstuer. Rom som ofte har vært nedprioritert når man tenker oppvarming, men som kan bli ukomfortabelt varme sommerstid. Normalt er strømprisene ganske lave om sommeren, og mange har forstått at kjølemodus på varmepumpen faktisk ikke koster mye, i forhold til den komforten som oppnås.

Nå har varmepumper vært i det norske markedet i såpass mange år at mange opplever at det er på tide å bytte ut sin gamle varmepumpe med en nyere og mer oppdatert modell. I behovsvurderingene er det stadig flere som tenker på hvordan de kan høyne komforten i hele huset, og ikke bare i de mest brukte oppholdsrommene som stue og kjøkken, som har vært de mest prioriterte områdene. 

Høyner komforten i hele huset

Multisplitt varmepumper kan være en svært god løsning som dekker hele boligens energibehov. Enkelt forklart betyr multisplitt flere innedeler på samme utedel. 

En multisplitt varmepumpe har en utedel som kan kobles til flere innedeler, og er et lønnsomt valg for oppvarming av flere soner. Det er også et smart valg når man ønsker en jevn temperatur i flere etasjer, eller der hvor det er vegger og/eller dører som forhindrer god luft gjennomstrømming. 


Man kan faktisk koble opp til 5 innedeler til samme utedel. For en bolig som strekker seg over 3 etasjer har man da mulighet til å fordele behagelig temperert luft ut i hver etasje, og til og med fordele til forskjellige sove/barnerom. Hver innedel kan kjøre forskjellig temperatur, så lenge man benytter enten varme eller kjølemodus på hele anlegget.

Mange velger å ha en innedel i 1. etasje som vinterstid benyttes til oppvarming, og en innedel i soveromsetasje, som sommertid benyttes til behagelige kjøling. Multisplitt kan også benyttes til oppvarming av tappevann, hvor man har en egnet varmtvannsbereder for dette. 

Ekstremt høye strømpriser i år

Selv om det er tidlig høst, så er strømprisene på nivå med de kaldeste vintermånedene, og med lite vann i magasinene så er det lite som tyder på noen snarlig prisreduksjon på strøm. Tvert i mot mener de mest pessimistiske ekspertene at vi kan stå ovenfor en rasjoneringssituasjon.

Da er det viktigere enn noen gang å få mest mulig effekt ut av hver kW/t.
Benytter man en mulitsplitt varmepumpeløsning for hele boligen, oppnår man en betydelig kostnadsreduksjon i forhold til å benytte f.eks panelovner. 

I September 2021 er spotprisen på 154 øre pr kW/t pluss nettleien på 36 øre, det gir en kW/t pris på kr. 1,9. Dette er historisk høyt og heldigvis ikke normalen. Vi setter like fullt opp et regnestykke her som viser hva besparelsen med multisplit løsning vil gi, basert både på om strømprisen i september 2021 var en normal pris, og også med mer «normale» strømpriser. 

Den siste kolonnen viser energiforbruk og energikostnader når man også benytter varmepumpe for oppvarming av tappevann, dette har selvsagt en høyere investeringskostnad, men gir også størst årlig energibesparelse. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.