Varmepumpe til hytta

05.01.2021

Lei av å sprengfyre mens hytta sakte varmer seg opp? Selv om de fleste hytteeiere i dag sverger til innlagt vann, skipper utedoen og rett og slett ønsker ei hytte med mer komfort er det fortsatt vanlig å bruke eldre former for oppvarming på hytta. Er man relativt ofte på hytta vil det fort lønne seg å bytte ut panelovnene og/eller vedfyring med en varmepumpe. Komforten på enhver hyttetur vil utvilsomt øke og strømregningen vil bli lavere.

Komfort blir stadig viktigere for oss nordmenn. Avbrekket man får fra hverdagen med å stikke opp på hytta skal gi påfyll av energi og man ønsker å nyte fridager og ferier uten å tenke så mye på det praktiske, som for eksempel å bære ved eller å komme frem til en kald hytte.

Flere grunner til å velge varmepumpe til hytta

Varmepumper er kommet for å bli i norske hjem. Flere har også valgt å ha varmepumpe på hytta, men det er på langt nær like mange noe som er litt rart med tanke på at en varmepumpe bruker mye mindre energi for å skape samme mengde varme om vi sammenligner med de fleste andre oppvarmingskilder. Sammenligner vi for eksempel luft varmepumpe med en panelovn så vil varmepumpen produsere samme mengde varme til en fjerdedel av prisen. 

Skal du bruke hytta i vintersesongen kan vi anbefale varmepumpene Icebreaker Premium, Shirokuma vegg og gulvmodell. Dette er våre kraftigste varmepumper som med Inverter+ teknologi sørger for god varmekapasitet selv når det er virkelig kaldt ute. De er også såpass stillegående at de enkelt kan plasseres i områder hvor man oppholder seg mye. 

Disse tre modellene kan styres via WIFI, slik at du blant annet kan varme opp hytta før du kommer frem, eller stille den inn på kjøling til du kommer på sommerstid.

Ikke bare økt komfort og varme

En varmepumpe gjør mer enn å redusere strømforbruket og sørge for at det er behagelig varmt. Som nevnt kan den reverseres og brukes til kjøling på sommeren. Altså trenger du bare å trykke på kjøleknappen og vipps så har du også aircondition.

Sunt inneklima og enkle plasseringer

Utover å spre varme eller kjøling så vil varmepumpen bidra til et sunt inneklima. Spesielt er det et godt poeng for de som har pollenallergi og/eller astma. Panelovner kan ofte gjøre luften tørr og være irriterende for luftveiene, mens en varmepumpe med luftfilter vil sørge for at luften sirkulerer bedre i rommet og at luften jevnlig byttes ut. Icebreaker Premium er utstyrt med luftfilteret nanoe x som fjerner skadelige partikler fra inneluften, mens Shirokuma veggmodell har en selvrensende teknologi kalt Frost Wash som automatisk renser innedelen og sørger for spredning av frisk luft.  

Luft varmepumper er enkle og installere å krever lite inngrep ved installasjon, samtidig som de kan plasseres ovenfor gulvhøyde som kan være en fordel på hytta da de fleste har mindre hytter enn de har hjem. Med varmepumpe kan planløsningen utnyttes best mulig og man slipper at den står i veien, som for eksempel kan forekomme med elektriske ovner/panelovn.

La vedfyringen være kos, ikke en nødvendighet

For mange er peis den ultimate hyttekosen, men det krever imidlertid en god del innsats med henting, opptenning og lagring. Kjøper du vedkubber i sekk og ikke har mulighet for å hogge egen ved kan det raskt bli kostbart om man skal ha ved til en hel sesong.  

Faktisk klarer en vanlig peis bare å utnytte 10-25% av varmen fra veden - altså kan man si at peis er flott å ha i hytta men da helst som et supplement til en annen kilde til oppvarming. Så hvorfor ikke bare la veden være kos i stedet for en nødvendighet?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.