Energieffektiv oppvarming og forbedret inneklima

26.10.2023

På Tjønnvoll industriområdet i Vennesla ligger bedriften Ulstein AS. En godt etablert og erfaren blikk og ventilasjonsentreprenør, som har holdt til i bygden siden 1961. På industriområdet ligger hovedkontoret med bedriftens administrasjon og verksted.


Når en av de eldre varmepumpene på verkstedet røk, så ønsket bedriften å se på en energivennlig løsning. På Sørlandet har strømprisene tidvis vært svært høye, og det var derfor vesentlig å finne en oppvarmingsløsning som gir bedre effekt pr kW/t enn ordinære elektriske ovner. Verkstedet som skal varmes opp er på omlag 350 kvadrat, og 4-5 ansatte har sitt daglige virke her. I tillegg er det flere ansatte som utfører jobber ute hos kunder som stadig vekk benytter verkstedet.  I kalde perioder har verkstedet hatt behov for betydelig tilleggsoppvarming til de eldre og noe underdimensjonerte varmepumpene som fantes i lokalet. 

Verksted hos Ulstein AS
Verksted hos Ulstein AS

Daglig leder hos Ulstein AS, Kjell Gaustad, tok kontakt med Henrik Bille Lothe i Billes varmepumper, for å finne en ny oppvarmingsløsning. Henrik presenterte da Animair Sigma Tower som et svært godt alternativ for verkstedet. 

Daglig leder, Kjell Gaustad og økonomiansvarlig John Bekkhus
Daglig leder, Kjell Gaustad og økonomiansvarlig John Bekkhus
Ulstein AS valgte Billes varmepumper som leverandør
– Henrik Bille Lothe viste til svært god erfaring med Animair Sigma Tower hos bedrifter med tilsvarende oppvarmingsbehov som hos oss, forteller daglig leder Kjell Gaustad. 

Rimelig oppvarming 

Økonomiansvarlig hos Ulstein AS, John Bekkhus, var også opptatt av energibesparelser. Animair Sigma Tower varmepumpen har SCOP på 4,0, som betyr at den gir en høy varmeeffekt i forhold til strømforbruket.  Varmepumpen har ogs en svært høy luftstrøm, hele 2400 m³/t, noe som gir en rask oppvarming av lokaler hvor det ofte åpnes dører og porter. Med inverterteknologi tilpasser varmepumpen effekten etter bygningens varme- eller kjølebehov. 

- Veien fra befaring til tilbud og installasjon var kort, forteller Kjell Gaustad. Billes varmepumper foretok en befaring og vi avklarte hvor henholdsvis ute- og innedelen burde stå for å gi oss en grei installasjon, og en god effekt i verkstedlokalet.


Varmepumpens utedel ble plassert på et tak bak verkstedet, hvor den står litt skjermet Innedelen ble plassert et stykke inn i lokalet, slik at den kan fordele den varme luften utover hele verkstedet. 

– Erfaringene så langt er svært gode. Det ansatte er svært fornøyd med effekten til Animair Sigma Tower, og opplever en jevnt god arbeidstemperatur i lokalet, forteller Gaustad. 

Et ekstra pluss er at når sommeren kommer tilbake, så kan Animair Tower også benyttes til kjøling. I et verksted hvor det jobbes fysisk og med maskiner, er det et stort pluss på varme sommerdager. 

Stillegående pumper 

Både ute- og innedelen har GoldenFin antikorrosjonsbelegg. Dette gjør at utedelen beskyttes mot saltholdig luft, uvær og forurensende elementer, mens innedelen har antibakteriell virkning som bevarer et sunt inneklima.


Animair Tower utedel
Animair Tower utedel
Billes varmepumper, ved Henrik Bille Lothe, stod for installasjonen
Billes varmepumper, ved Henrik Bille Lothe, stod for installasjonen

– Pumpene er også veldig stillegående, og det er et stort pluss.  Totalopplevelsen både når det gjelder selve løsningen og installasjonen er særdeles bra, konstaterer Gaustad.  

Ulstein AS

  • Veletablert blikk og ventilasjonsentreprenør med mer enn 60 års fartstid i bransjen
  • 76 ansatte, fordelt på blikkenslagere, ventilasjon, service, verksted og administrasjon
  • Lokalisert i Vennesla

Animair Sigma Tower

  • Utmerket ytelse ved -20°C og energiklasse A+++
  • Vedlikeholdsvarme 8°C
  • 18,5 kW varme rett på gulvet
  • Høy luftstrøm for jevn luftfordeling i store lokaler
  • Smartpanel på selve innedelen for enkel og rask håndtering

Relaterte saker:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.