Varmepumpe på avbetaling - nå kan det lønne seg fra første mnd!

03.02.2022

Veldig mange av oss er skeptiske til avbetalingsløsninger, kredittkort og ekstra faste månedlige utgifter. Som regel er det dårlig butikk og fordyrende i lengden.

Varmepumpe er unntaket

Som et av svært få eksempler på finansieringsløsninger som lønner seg, er innkjøp av varmepumpe. I slutten av 2021 og nå i starten av 2022 har vi svært høye strømpriser sammenlignet med hva som har vært vanlig i Norge. I store deler av landet har prisen per kW/t blitt mangedoblet. 

Regnestykket for hvor fort det lønner seg og å kjøpe en varmepumpe på avbetaling avhenger av flere faktorer:

 • Boligens størrelse
 • Boligens energiforbruk
 • Boligens oppvarmingsbehov
 • Boligens utforming med tanke på potensiell dekningsgrad for varmepumpen
 • Strømpris pr kW/t

Med dagens strømpriser så viser det seg at det kan lønne seg fra første dag og kjøpe en varmepumpe på avbetaling, da det i flere tilfeller viser seg at besparelsen i strømkostnader er høyere enn det månedlige avbetalingsbeløpet.

Tidligere sa vi at innkjøp av varmepumpe betalte seg i løpet av 5-7 år, men med dagens strømpriser har vi et helt annet regnestykke enn tidligere.

Boligeksempel

En ganske vanlig enebolig med om lag 200 kvadrat boareal og et årlig strømforbruk på 26 667 kWt* er utgangpunktet i vårt eksempel. De fleste boliger i Norge bruker et sted mellom 40-65% av sitt totale strømforbruk på oppvarming. I vårt eksempel er regnestykket basert på at 50% av boligens energiforbruk er oppvarming.

* Kilde : https://forbrukerguiden.no/normalt-stromforbruk/

Oppvarming pr mnd med varmepumpe som dekker 50% av oppvarmingsarealet : kr. 1 278,-

Månedspris for toppmodellen Icebreaker premium 7.5 med 24 mnd avbetaling : 1 235,-

Besparelsen er ikke stor, men beløper seg til kr 43,- pr mnd og kr. 516,- pr år. I tillegg til besparelsen får du en behagelig jevn temperatur i hjemmet.


 • Totalt energiforbruk : 26 667 kW/t
 • Energiforbruk oppvarming (50%) : 13 333 kW/t
 • Strømpris pr kW/t Kr. 2,3
 • Totalkost for oppvarming Kr. 30.666,-
 • Oppvarming månedskost: kr. 2 555,-


Eksempler ved forskjellige boligareal og strømforbruk

I tabellene under her finner du eksempler på hvilke besparelser i strømkostnader en varmepumpe kan gi i forhold til boligareal og hvor stor del av boligen varmepumpen dekker:

Varmepumpen dekker 40% av boligens oppvarmingsbehov:

Varmepumpen dekker 50% av boligens oppvarmingsbehov:

Varmepumpen dekker 60% av boligens oppvarmingsbehov:

Disse regnestykkene kan benyttes for å sees i sammenheng med hva noen av våre utvalgte modeller koster pr mnd med to års avbetaling:

Differansen mellom besparelse av strømforbruket, og månedskosten for varmepumpen er liten, uansett om den gir besparelse, eller om investeringen koster deg litt mer pr. mnd enn du sparer i strøm i avbetalingsperioden.

Besparelse i varmepumpens levetid

Etter at du har nedbetalt varmepumpen, så blir det et veldig interessant regnestykke! Hvis vi tar utgangpunkt i at en varmepumpe fungerer bra i 8 år, så har vi følgende to eksempler på besparelser om du har et hus på 200 kvadrat hvor pumpen dekker ca 50% av boligens oppvarming. 

 • Med en strømpris på kr. 1 pr kw/t som tidligere gjerne har vært «normalen» i Norge så vil besparelsen være på kr. 6.666,- pr år

  Tar vi høyde for at varmepumpen fungerer bra i 8 år, så er besparelsen kr. 39.996,- for de siste 6 årene etter at varmepumpen er nedbetalt.
 • Med en strømpris på kr. 2,3 pr kw/t som var et gjennomsnitt for januar 2022 i sør Norge, så vil besparelsen være på hele 15.333 pr. år

  Tar vi høyde for at varmepumpen fungerer bra i 8 år, så er besparelsen kr. 91.998,- for de siste 6 årene etter at varmepumpen er nedbetalt.

Regne-eksemplene tar utgangspunkt i oppvarmingsbehovet vinterstid og med de historisk høye strømprisene vi har vinteren 2021-22. Det er mange variabler og ta høyde for i forhold til sesong og ikke minst strømpriser, men til syvende og sist vil en varmepumpe alltid lønne seg over tid, akkurat hvor mye du vil spare vil variere.

Hvis du er interessert i å lese mer om ytterligere strømbesparende varmepumpe- produkter anbefaler vi at du også sjekker vårt blogginnlegg som også innebefatter varmepumpeløsninger for varmtvann/multisplit

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.