Er du bevisst på hva som bruker strøm i hjemmet?

21.01.2022

Med galopperende strømpriser, som har kommet oppi et prisnivå vi aldri tidligere har sett i landet vårt, er det på høy tid og tenke på hvordan man kan redusere strømforbruket. Det skal helst ikke gå på bekostningen av den komforten vi er blitt vant med og ha. 

Vi vil ikke fryse- og de fleste av oss har ikke en egen skog som vi kan hente ved ut i fra.

Bevissthet over hjemmeforbruket kan lønne seg

Når vi tidligere spurte kunder om deres årlige strømforbruk var det få som visste hva deres forbruk forløp seg til i løpet av et år. Det fordi strømmen her i landet var rimelig, og strømregningene akseptabel i forhold til komforten strømforbruket gav. Siste halvdel av 2021 og nå i starten av 2022 vet derimot de fleste hvor mye deres månedlige og årlige strømforbruk ligger på, og de gjør også sitt beste for å redusere forbruket. Fremdeles er det mange som ikke har et bevisst forhold til hva de enkelte husholdningsapparater utgjør av det totale strømforbruket. 

Finn ut hva dine løsninger koster:

** kjøkkenviften er kun beregnet ut fra rent forbruk, viften trekker også varme ut av huset, og er sånn sett en kilde til mer forbruk, da den tapte varmluften må erstattes.

Hvilke sparetiltak lønner seg?

Enkelte husholdningsapparater kan vi nesten ikke gjøre noe med, De færreste av oss vil droppe morgenkaffen for å potensielt spare 43 kroner i måneden. Men vi kan passe på at fyller vaskemaskinen full hver gang vi vasker tøy. På dager med høy spotpris kan vi unngå å bruke tørketrommelen. Det er også smart og alltid vente til oppvaskmaskinen er full før den startes.

Oppvarming av bolig, og ikke minst tappevannsoppvarming, er det som står for den største andelen av strømforbruket vårt.

Du kan spare inn på disse kostnadene også, du kan dele inn huset ditt i flere temperatursoner, slik at oppholdsrom og bad prioriteres, mens andre rom kan ha lavere temperatur.

Kortere tid i dusjen kan gjøre en stor forskjell

Et bevisst forbruk av varmtvann ved hjelp av og slå vannet av og på etter behovet for rennende vann, samt korte ned på tiden i dusjen, vil gi merkbar redusert forbruk og strømregning.

Dersom du har et normalt dusjhode bruker du ca 16 liter vann pr minutt. Det krevet 0,035 kW/h per liter vann. (0,035 kw/h x 16 liter = 0,56 kWh pr minutt.) Dusjer du i 10 minutter når strømprisen er på 1 kr. per kW/h koster dusjen deg 5,6 kroner. Dusjer du i 20 minutter med samme pris, koster en dusj deg 11 kroner.

Dusjer du for kr. 10 hver dag, og klarer og halvere tiden, vil den ene dusjen pr. dag gå fra å koste kr. 300 pr. mnd til og koste kr. 150 pr. mnd.  Det er en betydelig reduksjon, særlig i husstander hvor det er flere som dusjer hver dag.

Alternative oppvarmingsløsninger

Avhengig av hvordan du varmer opp bolig og tappevann pr i dag, så er det potensiale til store besparelser på dette. Til og med uten at du må snikhogge ved i naboens skog.

Energieksperter er enige om at den raskeste og rimeligste måten for å redusere strømforbruket og opprettholde boligkomforten er ved å investere i varmepumpe. Varmepumper finnes i flere forskjellige modeller og løsninger. Stadig flere vurderer mer enn oppholdsrommene som stue og kjøkken når de ser etter nye løsniner, eller ønsker utvidelse av sine oppvarmingsløsninger. Multi-split er blitt langt mer vanlig, og løsninger som også innebefatter energieffektiv oppvarming av tappevann blir stadig mer etterspurt. 

Definer ditt behov

Om du har en eldre varmtvannsbereder som likevel nærmer seg utskifting, eller om du er i en ombyggingsprosess så vil du kanskje vurdere og også ta i bruk tappevannsløsning som varmes opp av en varmepumpe. Disse løsningene kommer med styringspanel som lar deg definere tidspunkt for når du ønsker at varmtvann skal varmes opp. Vi trener ikke varme vann hele døgnet, Varmtvannsberederen kan fungere som et batteri, hvor du ved hjelp av styringspanelet bestemmer at vannet skal varmes på natten, når strømprisen ofte er lavere.  Samme type løsning kan benyttes i kombinasjon med luft/luft innedeler, hvor du også kan styre innedelene ved hjelp av det smarte panelet.

Se tabell for nyttig energisparing

Tabellen viser hvor mye strømsparing du faktisk kan oppnå, med å benytte moderne og miljøvennlige varmepumpeløsninger i ditt hjem. I modellen har vi satt inn strømkostnader basert på Sør-Norges priser i januar 2022.

Tidligere år, hvor vi har hatt lavere strømpriser har det tatt lengre tid for investeringen i varmepumpe har lønnet seg, men det lønner seg alltid over tid. Med de høye strømprisene som sees i januar 2022, vil en investering lønnes seg i løpet av bare 2-3 år. 

Din lokale installatør kan hjelpe deg med dimensjonering av løsning

Om du benytter deg av gratis befaring av en lokal Klimaekspert får du råd, hjelp og veiledning hjemme hos deg. I snitt har hver installatør hos oss jobbet med varmepumper og inneklima løsninger i 12 år og de hjelper deg gjerne med forslag på plassering og gir råd om hvilken effekt du bør velge ut fra ditt behov.  

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.