Tilskudd ved kjøp eller/installasjon av varmepumpe i privat bolig i Bergen kommune

Eiere av privat bolig i Bergen kommune kan få støtte til å kjøpe inn og installere varmepumpe i eget hjem. Hensikten er å få ned energibruken fra bygg og boliger i Bergen.

Søknadsfrist 7 juni 2023.

Hvem kan søke?

- Eiere av private boliger (enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller leilighet) i Bergen kommune. Boenheten må være godkjent som bolig av Bergen kommune. 

- Eieren av boligen det gjelder kan bo i en annen kommune, men boligen hvor varmepumpen skal installeres må være i Bergen kommune.

Er du bosatt i sameie eller borettslag bør du forhøre deg med styret om det er lov å sette opp varmepumpe og hvilke regler som gjelder. Bergen kommune har også en en egen støtteordning for energitiltak i borettslag og sameier.


Hvem kan ikke søke?

- Leietakere

- Ordningen gjelder ikke for hytter eller fritidsboliger, garasjer eller næringsbygg


Hvor mye kan du få i støtte?

Husholdninger med samlet inntekt over 750 000 kr: Inntil 6 000 kr

Støtten kan utgjøre inntil 40 prosent av kostnadene for kjøp og montering av varmepumpen, men ikke mer enn 6 000 kroner per varmepumpe.


Husholdninger med samlet inntekt under 750 000 kr: Inntil 10 000 kr

Støtten kan utgjøre inntil 40 prosent av kostnadene for kjøp og montering av varmepumpen, men ikke mer enn 10 000 kroner per varmepumpe. 

Dette må du vite før du søker

Tilskuddet må være utløsende

  • Det gis ikke støtte til varmepumper som allerede er kjøpt og/eller installert. Det er unntak for varmepumpen kjøpt etter 10. mai 2023, selv om kjøpet skjer før du eventuelt får tilsagn på støtte. Men man er ikke sikret støtte om man kjøper varmepumpe før man har fått tilsagnet.

Samlet inntekt under 750 000 kr

  • Dersom du søker om tilskudd basert på inntekt under 750 000 kr, må inntekten til alle som bor i husstanden dokumenteres i søknaden. Borteboende ungdommer som er registrert på adressen unntas.
  • Inntekt dokumenteres ved å laste opp skatteoppgjør. Du kan enkelt laste ned skatteoppgjøret ditt som PDF på nettsiden til Skatteetaten.

Krav til varmepumpen

  • Du kan søke om støtte til kjøp og montering av luft-til-luft varmepumpe og luft-til-vann varmepumpe. Det gis ikke støtte til væske-til-vann varmepumper. For disse kan du søke om støtte fra ENOVA.
  • Det blir kun gitt støtte til én varmepumpe per boenhet.
  • Varmepumpen må være installert av f-gass-sertifisert bedrift og f-gass sertifisert installatør med gyldig sertifikat. Egenmontering er ikke tillatt.  Du kan heller ikke kjøpe fra privatpersoner, eller kjøpe brukt varmepumpe.
  • Av hensyn til naboer må utedelen av varmepumpen bli montert slik at støynivået er innenfor regelverket og norsk standard (NS8175). Informasjon om plassering og hensyn til støy finner du her.

Gis kun støtte til varmepumpe og installasjon

  • Det kan være nødvendig å oppgradere strømkapasiteten i boligen. Kostnader for dette blir ikke dekket av denne støtteordningen. 

F-GASS Sertifisert installasjon

Gjennomsnittlig 12 års erfaring

Rentefri delbetaling

En energieffektiv løsning uansett boligtype og behov hos Klimaekspertene

Usikker på hvilken varmepumpe som passer deg og din bolig best? Din lokale klimaekspert hjelper deg med alle spørsmål du måtte ha å skreddersyr en løsning som passer deg. I etterkant av befaring mottar du et uforpliktende tilbud. 

Våre mest populære varmepumper- og kombinasjoner

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.