Energisparende oppvarming for Andritz Hydro

21.11.2023

Andritz Hydro ønsket å oppgradere og fornye oppvarmingen i sine verkstedlokaler. De var opptatt av energivennlige løsninger som kunne redusere bedriftens kostnader til oppvarming og samtidig gi et komfortabelt innemiljø. Valget falt på ATDX varmepumper levert av Varmepumpe & Service AS, som er en del av Klimaekspertene, og Kinnan Norge AS.

Andritz Hydro, Jevnaker
Andritz Hydro, Jevnaker

Forespørsel og bakgrunn

Andritz Hydro har om lag 5000 m2 med verkstedarealer hvor det utføres alle typer industrijobber innen maskinering og sveis, og hvor leveranser av vannkraftutstyr og kraftverk for kraftproduksjon utgjør hoveddelen av omsetningen.  

Verkstedlokalene ble tidligere varmet opp av takhengte stråleovner som trekker mye strøm. Bedriften ønsket da og se på en mer energisparende løsning.

Bedriftens produksjon krever at det holdes en jevn temperatur i verkstedlokalene. Det er også viktig med en jevn og komfortabel arbeidstemperatur for de ansattes trivsel.

Pål Berg, innkjøper hos Andritz Hydro, så på flere mulige løsninger. Han tok kontakt med Nils Harald Martinsen i bedriften Varmepumpe & Service, for å få en befaring og et forslag til en mulig løsning. Varmepumpe & Service har tidligere levert løsninger for kjøling i andre deler av Andritz Hydros lokaler, og det var derfor naturlig at de var blant de forespurte tilbydere av oppvarmingsløsning. 

Daglig leder i Varmepumpe og service, Nils Harald Martinsen
Daglig leder i Varmepumpe og service, Nils Harald Martinsen
Jevn god arbeidstemperatur med ATDX varmepumper
Jevn god arbeidstemperatur med ATDX varmepumper

Befaring og dimensjonering

Det ble gjennomført en befaring av verkstedlokalene sammen med Pål Berg. Med på befaringen var Martinsen og hans tekniske sjef, Rolf Wøien, samt teknisk sjef for næringsavdelingen i Kinnan Norge AS, Per Arne Haugland. På bakgrunn av gjennomgangen ble ATDX varmepumper lansert som en svært god løsning i forhold til både arealer, energiforbruk og arbeidskomfort.

Distributøren presenterte også konkrete eksempler på hvordan installasjon av energisparende varmepumper har redusert strømforbruket betydelig for andre bedrifter med tilsvarende areal og oppvarmingsbehov.   

Per Arne Haugland
Per Arne Haugland
Pål Berg, Innkjøper Andtitz Hydro
Pål Berg, Innkjøper Andtitz Hydro
– Vi følte oss godt ivaretatt i prosessen med beregning og dimensjonering av anlegg, som ble utført i felleskap av forhandler og distributør av løsningen, uttaler Pål Berg. 

Etter grundige beregninger fikk Andritz Hydro et tilbud som omfattet installasjon av totalt 12 stk ATDX veggmonterte industrivarmepumper med en total maksimal varmekapasitet på ca 250 kW. Det vil bety at hovedtyngden av energiforbruket for oppvarming dekkes av varmepumper. 

Leveransen

Andritz Hydro besluttet at de ønsker å gå for den tilbudte løsningen fra Varmepumpe & Service. De trekker frem at valget falt på ATDX siden luft/luft varmepumper har en relativt lav investeringskost, er svært strømsparende, og har en rask og enkel installasjon

-ATDX installasjonen er et godt regnestykke, tatt i betraktning energibesparelse og at investeringen har kort nedbetalingstid, forteller Pål Berg.

Installasjonen kom raskt i gang, og ble ferdigstilt i løpet av 3 uker. Martinsen i Varmepumpe & Service forteller at jobben ble utført av deres dyktige teknikere som har solid erfaring fra tilsvarende jobber. Han roser også de ansatte i Andritz Hydro, som var behjelpelige med tilrettelegging for god monteringsfremdrift.

Per Arne Haugland, fra Kinnan Norge AS, ble også med på igangsettingen av anlegget da selve installasjonen var ferdig. Sammen med forhandler sikret de at alle maskinene startet og ble justert for å yte maksimalt i forhold til kundens behov for oppvarming. Martinsen ved Varmepumpe & Service verdsetter samarbeidet med Haugland. Distributørens erfaringer gir forhandleren en ekstra trygghet i forhold til beregning og dimensjonering av store anlegg, sier Martinsen. 

Vegghengte varmepumper montert av Varmepumpe og service
Vegghengte varmepumper montert av Varmepumpe og service

I tillegg til disse industrivarmepumpene på verkstedet, så ble det også besluttet anskaffelse av en Animair 70 varmepumpe til kantinen. Dette er en kraftig vegghengt modell som egner seg svært godt til større forsamlingslokaler. 2 lagerlokaler ble også oppgradert med Panasonic NZ 50 varmepumper, slik at det opprettholdes en god temperatur også i disse lokalene. 

Forventninger til ATDX varmepumpene

ATDX utedeler
ATDX utedeler

Anlegget kom i drift høsten 2023, og Andritz Hydro forventer at ATDX varmepumpene skal være deres primære oppvarmingskilde i verkstedlokalene. De ser frem til en stabil temperatur til et langt lavere strømforbruk.

For de ansatte som har sitt daglige virke i verkstedlokalene vil ATDX levere en jevnt god temperatur og bidra til et godt inneklima. Et ekstra pluss er at de samme varmepumpene også gir mulighet for kjøling om sommeren, som også er viktig for et godt innemiljø og arbeidsklima. 

Våre kraftige industri-varmepumper er designet for å levere optimal varmeffektivitet og bidra til betydelige energibesparelser, sier Per Arne Haugland. Denne installasjonen i verkstedshallen er et godt eksempel på hvordan bedrifter kan ta i bruk varmepumper for å redusere energiforbruket og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Andritz Hydro

Andritz Group er en av global bedrift som er blant verdens ledende leverandører av elektromekanisk utstyr og tjenester til vannkraftverk verden over. På Jevnaker ligger avdelingen Andritz Hydro, hvor om lag 160 ansatte har sitt daglige virke. 

  • Produkter og tjenester for vannkraftverk
  • Mer enn 180 års turbinerfaring
  • over 125 års erfaring med elektrisk utstyr
  • Ledende innen service og rehabilitering

ATDX varmepumpe for industri

Industri varmepumper utviklet for røffe norske forhold.  Varmepumpen er spesielt utviklet for installasjon i "skittent" miljø.  ATDX har høy luftstrømning og flytter 2-3500 kubikkmeter per time per enhet. Dette gir en rask oppvarming av store lokaler. 

ATDX er miljøvennlig oppvarming som kan spare en bedrift for opptil 3/4 del av energiforbruket. Det er en svært robust løsning, som krever minimalt vedlikehold.

Industrivarmepumper øker komforten i bedriften, og skaper trivsel på arbeidsplassen. 

Varmepumpe og service - Klimaeksperten på Roa

Varmepumpe og service ligger på Roa i Lunner kommune. Bedriften er medlem av Klimaekspertene, Norges største kjede av varmepumpeinstallatører. De har et stort utvalg av varmepumper, både for privat og næring.

  • Luft/luft varmepumper
  • Varmepumper til industri og næring
  • Luft/vann varmepumper
  • Varmepumpeservice
  • Novap godkjent leverandør

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.