Test av avrimingsintervall i fuktig kystklima

07.12.2021

Under avriming settes spredningen av innendørsluft på pause, altså stoppes strømmen av varmluft og kun innstilt innetemperatur sirkuleres rundt når avrimingen pågår. Hvor godt varmen innendørs bevares under avriming avhenger av utendørs temperatur og husets tilstand slik som kvalitet på isolasjon og vinduer.

Som vi ser nærmere på her så vil varmepumper automatisk gå i avriming når temperaturen er under +7 grader og det har dannet seg rim og is på utedelen slik at temperaturen på kuldemediet synker. 

Fordi høy luftfuktighet utendørs er en faktor ingen egentlig kan påvirke er det vanskelig å gi et konkret svar på hvor hyppig og varmepumpen vil gå i avriming, men kan størrelsen på varmeveksleren i utedelen ha noe å si for hvor lenge avrimingene pågår?

Hitachi varmepumper har større varmeveksler

Varmeveksleren på Hitachis luft varmepumper er circa 20% større i areal enn luft varmepumper fra andre merker. Det også uten at utedelen er større i mål eller tar mer plass. Det større arealet har man fått til gjennom å trekke varmeveksleren rundt kompressorhuset. Mens på de fleste andre varmepumper stopper veksleren ved kanten til kompressorhuset.

Det større arealet gir mer effektivt opptak av energien i uteluften og forklarer mye av den gode energieffektiviteten flere av Hitachi modellene har når det er kaldt ute. En enda mer interessant effekt er at det også gjør det vanskeligere for rim og frost og legge seg på utedelen, som gjør at Hitachi varmepumpene har et supereffektivt avrimings program.

I januar og februar sist vinter testet vi en Shirokuma Nordic Vegg 35 sammen med en av Nordens mest solgte 35ere av et annet merke for å se om det ville være noe forskjell på avrimingsintervallene.

Test av avrimingsintervall i fuktig kystklima

Testen foregikk i samme hus sist vinter (2021) i januar-februar når det var kaldt. Ved fuktig kystklima og -7°C utendørs så avrimet begge maskinene cirka en gang per time.

Hitachi med sin cirka 20% større varmeveksler fikk ikke så mye rim slik at den automatiske avrimingen i snitt brukte kun 6-6,5 minutter. Det andre merket brukte tid som en parameter og kjørte avriming i cirka 12-13 minutter, noe som er helt vanlig for de fleste varmepumper.

I praksis betyr det at Shirokuma Nordic 35 sto i avriming i 144 minutter i løpet av vinterdøgnet beskrevet over. Mens det andre merket avrimet i 288 minutter i løpet av samme døgn, under samme forhold. 

Det gir 2 timer og 24 minutter mer varmedrift i løpet av kun et døgn for Shirokuma 35! Eller 2 timer og 24 minutter mindre som utedelen «stjeler» varmeenergi fra huset til avriming.

I salg hos din lokale Klimaekspert

Shirokuma Nordic modellene er tilgengelig både som vegg- og gulvmodell og leveres i ulike maks kapasiteter. I dette utvalget finnes det altså en modell til både små og større boliger. Se modell oversikt for veggmodellene her og gulvmodellene her. 

Husk at hos Klimaekspertene er standard montering alltid inkludert i prisen ved kjøp av luft varmepumpe! Vi tilbyr også opptil 24 mnd. rentefri delbetaling.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.