God nattesøvn i sommervarmen

31.05.2022

Sommerslig hjemmekos med varmepumpe

Hele det lange vinterhalvåret, så lengter vi etter sol og varme. Vi drømmer oss bort etter palmer, sjø og sene kvelder med "t-skjorte-føre" mens vi fyrer og fryser.  

Vi er blitt gode til å bygge tette og varme hus, som seg hør og bør, for et land langt mot nord, Her i toppen av kloden skifter været ofte raskere enn selv Gislefoss greier å følge med. Korte, mørke dager er det også, hele vinteren gjennom, og derfor vil vi ha vinduer. Store og mange vinduer, slik at vi får inn mest mulig lys. Herlig i mørketiden, men så kommer den da; den intense, deilige sommeren, og forvandler vårt behagelig varme hus, til et gjennomsnitts drivhus.  

Men det er med varmen som med så mye annet, den kommer kastet på oss, uten at vi får tid til å akklimatisere oss, og selv om vi som regel blir avspist med noen få intense uker med varme, så drømmer vi fort om en god natts søvn, helst under en behagelig dyne igjen. 

Vi elsker å være ute, og bruker som regel soltimene hyppig til uteaktiviteter, grilling, bading, lek og spill. 

Men når kvelden kommer og vi skal slappe av litt før natten, så er også huset på sitt aller varmeste, og luften føles klam og fuktig. Gjennomlufting hjelper, men ikke nok til at temperaturen synker nok til at det er behagelig å legge seg under en dyne. I tillegg føles ofte sengetøyet også klamt etter en varm dag i ett tett hus.

Velg varmepumpe til kjøling

Dersom du har en varmepumpe vil du fort kunne få en behagelig innetemperatur ved å benytte inverter-teknologien til å sette varmepumpe i kjølemodus.

Varmepumpens kjølemodus trekker varm og fuktig luft ut og sprer kjølig sval luft, slik at du får et behagelig inneklima. 

Ofte er det sånn at vi har en varmepumpe i oppholdsrommene, hvor vi i kaldere måneder oppholder oss mest, og har bruk for mest oppvarming. Svært mange av oss har soverommene i husets 2.etasje, og siden den kjølige luften synker, får man ikke optimal effekt av kjølingen fra etasjen under.  

En løsning for bedre innetemperatur når man har flere etasjer kan være å installere varmepumpe i 2. etasje, enten flere mindre pumper i hvert enkelt rom, eller om man har en greit areal som loftstue, eller gang hvor man kan fordele luften greit med åpne dører til soverom.  

Kunder som ikke har varmepumpe fra før, velger i stadig større grad å tenke helhetlig boligkomfort. Ved nye installasjoner er det en solid økning i valg av multi-split pumper med tanke på at man vinterstid ønsker oppvarming i hele huset, mens man sommerstid kanskje primært ønsker å kjøle soverom for behagelig nattesøvn. Generelt sett så gir det mindre monteringsjobb med multi-split, ved at man da benytter kun et utedel til to eller flere innedeler. Man kan ha en inndel med høyere effekt for oppholdsrom, og f.eks to innedeler med lavere effekt, som skal dekke mindre arealer, som f.eks et par soverom i overetasje.

Varmepumpe i kjølemodus, er det kjempedyrt?

Mange tror at dersom  man benytter inverterteknologien til å kjøle, så er dette mye dyrere enn å bruke varmepumpen til oppvarming. Dette er en seiglivet myte, og det stemmer ikke!  Se vårt regnestykke her

Vinterstid har vi gjerne temperaturer på -10 grader ute, og ønsker en innetemperatur på 21 grader. Temperaturdifferansen er da på 31 grader, og gjør at varmepumpen må flytte mye luft for å oppnå denne oppvarmingen. Dagens varmepumper klarer dette kjempefint.

Når du så skal benytte den samme varmepumpen til kjøling på varme sommerdager, så  opplever vi nordmenn temperaturer opp mot 30 grader som ubehagelig varmt. Da ønsker vi kjøle ned huset til de behagelige 21 gradene vi foretrekker å ha hjemme. Temperaturdifferansen er da kun på 9 grader, og våre effektive varmepumper fikser denne kjølingen nærmest på «tomgang». Når vi i tillegg til dette tar høyde for at kjølebehovet her i Norge ofte ikke strekker seg til mer enn noen få varme uker i året, så blir det ikke store merkostnadene på strømregningen av kjølingen.

Populære varmepumpeserier godt egnet som aircondition

Bestill din favoritt eller book gratis uforpliktende befaring å bli kontaktet av din nærmeste installatør.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.

Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.